Enligt forskarna är fruktos värre än annat tillsatt socker

Enligt forskarna är fruktos värre än annat tillsatt socker

Tillsatt fruktos kan leda till diabetes (ingen ny nyhet men lika aktuell)

Tillsatt fruktsocker i mat och dryck kan bidra till både typ 2-diabetes och fetma. Sockerarten är värre än många andra sorter, enligt forskare som menar att det här är ett växande hälsoproblem

Fruktos är en vanlig smakförstärkare som finns i allt från yoghurt till sylt och olika drycker. Man har länge misstänkt att sockerarten kan leda till både fetma och diabetes. Nu argumenterar amerikanska forskare för att vi måste skära ned på fruktosen, i en artikel i Mayo Clinic Proceedings.

– I nuvarande nivåer underblåser konsumtionen av tillsatt socker, och särskilt tillsatt fruktos, en epidemi av typ 2-diabetes, säger huvudförfattaren av artikeln, James DiNicolantonio, hjärt- och kärlforskare vid Saint Luke's Mid America Heart Institute, i Kansas City, skriver Science Daily.

Mer skadligt

Intag av fruktos har en liten effekt på blodsockernivån och har därför ansetts lämplig vid diabetes. Men fruktos påverkar i stället omsättningen av fett i levern, vilket orsakar insulinresistensen som gör att mer insulin börjar produceras. Både socker- och fettmetabolismen påverkas negativt. Enligt forskarna är fruktos värre än annat tillsatt socker, som druvsocker och stärkelse.

Kerstin Brismar, professor vid Karolinska Institutet, har det senaste året deltagit i en svensk studie som undersökt just fruktosens påverkan. Friska, njursjuka och personer med typ 2-diabetes har alla fått dricka Coca Cola, koncentrerad fruktos eller ren blåbärsdryck, enbart eller ihop med en bit pizza.

– Då ser man att fruktos påverkar fettmetabolismen negativt. Om man äter eller dricker det regelbundet finns stor risk att man går upp i vikt och kan få hjärtkärlsjukdom eller typ 2-diabetes, om man har anlag för det. Risken ökar jättemycket.

Resultaten analyseras nu och studien är tänkt att presenteras till sommaren.

Frukt ofarligt

Men fruktos som finns i frukt och bär har inga skadliga effekter, enligt studien vid KS.

– Frukt är inte farligt för den har samtidigt så många skyddande effekter, säger Kerstin Brismar.

Hon råder alla att läsa noga på innehållsförteckningen och undvika tillsatt fruktos.

– Att äta så mycket fruktos kommer man att få sluta med förstås, eller åtminstone att minska konsumtionen.

 

Publicerad 2 februari 20152018-09-25
Produkter

Handla

Information